Donato Carissi

Šaptač

Donato Carrisi suvremeni je talijanski pisac. Diplomirao je pravo i kriminalistiku. Šaptač je njegov prvi roman s kojim je osvojio je pet međunarodnih nagrada a autorska prava prodana su u dvadeset zemalja. Carrisijev uspjeh mnogi uspoređuju sa Steigom Larssonom. Živi u Rimu.

Otkriven je stravičan zločin: šest odrezanih ruku složeno je u misteriozan krug i zakopano na šumskom proplanku. Pet pripada djevojkama koje se vode kao nestale. Šestu ruku tek treba identificirati. Sablazan je u tome što tijela djevojaka nisu pronađena.
Iskusna istražiteljica Mila Vasquez i Goran Gavila, osebujan kriminolog, pokušavaju proniknuti u zagonetku: vjeruju da su pronašli ubojicu, sve dok se ne pokaže da zapravo ne postoji održiva veza između njega i nestalih djevojaka. Drugi slučaj otmice upućuje u potpuno drugom smjeru i stvara više pitanja nego odgovora.
Mila i Goran počinju sumnjati da im je slučaj dodijeljen kako bi preuzeli odgovornost kada se istraga pokaže promašenom. Je li sve samo slučajnost? Ili netko kopira prethodno ubojstvo? Opsjednuti slučajem, koji postaje sve napetiji i složeniji, dvoje istražitelja shvaćaju da ne mogu vjerovati nikome — osim jedno drugom.

„Vratolomna utrka s vremenom. Nevjerojatno napeta i dinamična priča. Savršeno.“ Michael Connelly
„Briljantno i sablasno… odlična knjiga.“ Ken Follett
«Impresivno brutalan roman.“ Will Lavender
„Intrigantna… i zastrašujuća priča.“ Publishers Weekly
„Dok čitate ovaj roman, poželjet ćete da niste sami kod kuće.“ Time Out London
467 печатни страници
Оригинална публикация
2019

Впечатления

  Jelenaсподели впечатлениеминалата година
  🚀Не мога да я затворя

  Особе које ме познају знају да трилер није жанр који ја читам. Волим сасвим другачије теме, али морала сам да се опробам и на овом терену.
  Да ово лето проводим на приморју не верујем да бих је лако читала, али пошто летујем у сопственом дворишту у којем су ми деца на оку, успела сам то без проблема. 🙂

  И након две прочитане странице знала сам ко је убица 🤣🤣🤣
  Шалим се, наравно. Ово сам написала само због љубитеља трилера чије сам осврте читала.
  У овом роману то није битно.

  И како је битно на којој страници ко то уочава?
  Када нам писац пружа сцене једне од девојчица, која пре него што је отета, скупља кишне глисте у свом дворишту.
  И да ли је и жртва попут те кишне глисте, јер се подразумева да нема осећаје.
  Када пратимо једно сасвим обично јутро у једној сасвим обичној породици, а онда нешто што мења све.
  Када су девојчице отргнуте у секунди времена, можда само малог трептаја родитеља.

  Ја нећу препричавати радњу овог романа, јер су многи пре мене то урадили. Нећу чак ни издвајати драге и омражене ликове, јер и њих је Каризи представио баш онако како јесте у животу. Тако полицијски тим личи на сваки колектив, на свако друштво. Неко је са мањим или већим амбицијама, неко са тајном, неко са породичним проблемом... неко је верујућ, а неко не... и сви су онакви како то тренутне околности налажу.

  Допао ми се роман, мислим да је Каризи уметник да оголи људску психу. Толико улази у ум човека, разлог за убијање, у зло, али и у добро.
  "инстинкт за убијање постоји у сваком од нас. Али, хвала Богу, поседујемо и уређај који нам омогућава да га држимо под контролом, да га спречимо. Постоји увек, међутим, тачка прелома."
  Срећемо овде и мрежу педофила, чак нам је и на њу шапатом овде скренута пажња. Али шаптача углавном не видимо, па тако и не обраћамо пажњу.
  Чак се неки неће ни сетити да је наше новинске странице испуњавала прича о интернет игрици" Плави кит". Па и то је Шаптач.
  И Завођење невиних, психолошки феномен је то исто. Не мора увек да буде злочин, тај феномен срећемо свакодневно у разним међуљудским односима.

  Али и ми размишљамо попут деце " Ако ме познаје, не може бити опасно". И ако знамо од чега је зло сачињено и не помишљамо да оно може своју кошчату руку да пружи ка нама или нашем детету.
  " Назваће је Присила...​тако ће Мила назвати шесту жртву, дајући јој име најсрећније девојчице која сада негде - ко зна где - наставља да буде девојчица као многе друге, несвесна онога што је избегла."

  Од мене препорука за фантастичног Каризија.

  Sanja Stanojlovicсподели впечатлениеминалата година
  👍Струва си да се прочете
  🎯Струва си
  🚀Не мога да я затворя

  Odlična!

  Jelena Petkovićсподели впечатлениеминалата година
  💀Страшничко
  🔮Дълбока вода
  💡Научих много
  🎯Струва си
  🚀Не мога да я затворя

  Savršeno morbidna

Цитати

  Skarletцитираминалата година
  zlo nas ponekad prevari tako što poprimi najjednostavniji oblik.«
  Skarletцитираминалата година
  Čovjek je jedino biće u prirodi koje se može smijati ili plakati.

  Mila je to znala. Ono što pak nije znala, bilo je to da ljudsko oko proizvodi čak tri vrste suza. Bazalne, koje neprestano vlaže i hrane očnu jabučicu. Refleksne, koje nastaju kad strano tijelo uđe u oko. I emotivne suze, koje se povezuju uz bol. Ove posljednje imaju drukčiji kemijski sastav: sadrže vrlo visoke postotke mangana i hormona prolaktina.
  Ivana Stoiljkovicцитираминалата година
  zlo nas ponekad prevari tako što poprimi najjednostavniji oblik

На лавиците

  Znanje
  Znanje
  • 121
  • 636
  Vladan Radojicic
  Романи
  • 732
  • 17
  Skarlet
  Krimi trileri
  • 102
  • 14
  sonja
  Krimici
  • 56
  • 5
fb2epub
Плъзнете и пуснете файловете си (не повече от 5 наведнъж)